Cogels-Osylei

De Cogels-Osylei, gelegen de wijk Zurenborg en in het Antwerpse district Berchem, is een unieke straat waarin wordt gewoond en gewerkt. Een straat die ook veel bezoekers aantrekt vanwege het historische patrimonium uit de periode van de Belle Epoque. Vandaag de dag is de straat nog vrijwel exact in de staat zoals deze eind 19e eeuw, in de hoogtijdagen van de belle epoque, is gerealiseerd. De straat met haar profiel en kasseiendek is dan ook tezamen met het unieke patrimonium onmiskenbaar onderdeel van het totale beschermde stadsgezicht.

Geschiedenis

De Cogels-Osylei in Berchem is geopend in 1887, en de kavels in de straat werden geleidelijk in de jaren 1894-1914 bebouwd met statige huizengroepen en individuele villa’s. De straat is door de Zurenborgse Bouwmaatschappij ontworpen als woon en flaneerstraat, en was het hoogtepunt van de ontwikkeling van het zuidelijk deel van Zurenborg. Kenmerkend is de grote varieteit aan architectuur in de straat, hetgeen het totaal een eclectische uitstraling geeft. Tegelijkertijd versterken de voortuinen met het smeedijzeren hekwerk de structuur van de straat.

tekst gaat verder onder de foto

Cogels-Osylei, eind 19e eeuw beter bekend als Avenue Cogels, in de beginjaren (© Felix Archief-Antwerpen).

Met de komst van het tramspoor enkele jaren voor 1900 kreeg de straat het profiel zoals dat tot op de dag van vandaag bestaat. Een bestrating met Belgische kasseien, een dubbel-tramspoor assymmetrich gelegen in de straat, en een rijwielpad aan de evenzijde van de straat gelegen tussen het tramspoor en het voetpad. Deze rijwielstrook is op verzoek van de Zurenborgse Bouwmaatschappij gelegd vanwege de velodroom welke aan het eind van de Generaal Capiaumontstraat is gelegen. Voorts kreeg de Cogels-Osylei straatverlichting op gietijzeren palen, en werd ook de bovenleiding voor de tram ondersteund via palen.

tekst gaat verder onder de foto

Assymetrisch profiel Cogels-Osylei na de komst van de tram. (© Creative Commons – CC BY-NC-SA 2.0 FR)

mm

Cogels-Osylei staat van de straat in voorjaar 2019
Cogels-Osylei met het originele profiel, staat als in voorjaar 2019 (© Herman Kok)